Peynir, Yoğurt ve Kefir Bilmecesi: Bebeklere Süt Ürünlerini Ne Zaman Vermeli?
top of page

Peynir, Yoğurt ve Kefir Bilmecesi: Bebeklere Süt Ürünlerini Ne Zaman Vermeli?

Bebek beslenmesinde 1 yaşından önce inek sütünün temel besin olarak önerilmediğini, ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesinin önemini hepimiz biliyoruz artık. Bu konuda kamu spotları, reklamlar ve internet kaynakları çok etkili olmakta. Ama bir konuda kafalar biraz karışık: "İnek sütünü 1 yaşına kadar alamayan bebeğime inek sütünden yapılan yoğurt, peynir ve kefir gibi gıdaları verebilir miyim?"

dairy-products-csp9819209-620.jpg

Yukarıdaki sorunun cevabı birçok uzmana göre EVET. Peki bu nasıl oluyor? Nasıl oluyor da inek sütü, bebeğin gelişimini tamamlamamış olan böbrekleri ve sindirim sistemine uygun değilken sütten yapılan ürünler uygun oluyor?

Öncelikle bebeğin günlük olarak tükettiği miktar az olduğu için 6. aydan sonra ek gıda olarak süt ürünlerinin verilmesinde sakınca görülmüyor. Aynı nedenle inek sütü muhallebi ve çorba gibi yiyeceklerin hazırlanmasında da kullanılabiliyor (Elbette bu durum süt alerjisi olmayan bebekler için geçerli).

Bilindiği gibi yoğurt, peynir ve kefir gibi süt ürünleri mikroorganizmaların faaliyetleri ile meydana geliyor. Bu canlıların faaliyeti ile sütteki proteinlerin ve süt şekeri olan laktozun miktarı önemli ölçüde azalıyor. Böylece bebeğin sindirim sistemi bu besinleri çok rahat tolere edebiliyor. Özellikle yoğurtta ve kefirde hem sindirim sistemini hem de bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve minerallerin oranı fazla. Bu nedenle bebek beslenmesinde 6-12 ay arasında ek gıda olarak bu iki besinin önemi büyük. Yoğurt ve kefirin önemli bir faydası da bebek gelişimi için gerekli olan kalsiyumu yüksek oranda içermesi.

Peynir konusunda ise en önemli uyarı yüksek oranda tuz içeren peynirlerin bebeğin henüz tam gelişmemiş böbrekleri için uygun olmaması. Bu nedenle bebek yemeklerini hazırlarken tuzsuz lor peyniri ve labne gibi çeşitler tercih edilebilir. Alternatif olarak bir gecede suda bekletilerek peynirin tuz oranı bir miktar azaltılabilir. Hatırlatmakta fayda var: Pastorize edilmemiş süt ve süt ürünleri kullanmak Listeria ve Brucella gibi oldukça zararlı bakterileri barıdırabileceği için sadece bebekler için değil her yaştan insan için büyük risk taşıyor.

En Son Eklenenler
Arşiv
Anahtar Kelimeler
bottom of page