Alerjiler ve Üç Gün Kuralı
top of page

Alerjiler ve Üç Gün Kuralı


Bebek beslenmesinde en önemli konulardan biri de besin alerjileridir. Bebeğinizde bir besine karşı alerji varsa tespit etmek ve önlem alabilmek için verdiğiniz yeni bir besinin etkilerini gözlemlemeniz gerekiyor. Yeni bir besini ilk verişinizde bunu başka bir besinle karıştırmadan ya da daha önce denediğiniz ve sorun yaratmayan bir besinle sunarsanız, onun bu gıdaya karşı bir alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Örneğin katı gıdaya geçiş sırasında pirinç püresiyle başlarsanız ilk 3-4 gün boyunca bir çay kaşığından başlayıp artırarak sadece pirinç püresi verin. Eğer bebeğiniz bu besine karşı reaksiyon göstermiyorsa alerjisi olmadığını kabul edip aynı yöntemle yeni besin çeşitleri ile tanıştırabilirsiniz.

Eğer bir besini verdikten sonra gaz, ishal, kusma, geceleri uyuyamama ve huysuzluk, deri döküntüsü gibi alerji olduğunu düşündüğünüz bir reaksiyonla karşılaşırsanız bir hafta sonra tekrar deneyerek bebeğinizin bu besine duyarlı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Alerji şüphesi duyduğumuzda katı gıdaya geçiş ve alerji ile ilgili olarak bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına danışmak gerekiyor.

Üç gün kuralı sadece bebeğin ilk yılında verilmesi önerilen besinler için geçerli değil.

Bal, fındık ve fıstık gibi kabuklu kuru yemişler, inek sütü ve yumurta akı ilk yılın sonuna kadar bebeğe verilmesi önerilmeyen besinlerden. 1. doğum gününden sonra bu besinlere geçişte acele etmemek ve yine üç gün kuralına göre bebeği bunlarla tanıştırmakta fayda var.

En Son Eklenenler
Arşiv
Anahtar Kelimeler
bottom of page