Dondursak da mı Saklasak?
Bebek mamalarının birçoğu kolaylıkla hazırlanır. Ancak en büyük derdimiz çoğu zaman bebeğimizin gün içinde tüketebileceğinden fazla porsiyonları nasıl saklayacağımızdır. Dondurulmuş gıdaların besin değerleri taze besinlere çok yakındır. Artık herkesin evinde bulunan derin dondurucular, bebek mamalarının en sağlıklı ve besin değerinden en az kayıpla saklama imkanı sunuyor. Ama bunun için dondurarak saklama ile ilgili ipuçlarını bilmemiz gerekiyor.
Büyük miktarda yaptığınız bebek pürelerini, et ve tavuk sularını derin dondurucuya koyarak dondurabilirsiniz. Bu amaçla bebek mamalarını dondurmak üzere hazırlanmış kalıplar bulamıyorsak silikon kalıplar tercih edilebilir. Çünkü plastik malzemelerden zararlı kimyasalların besine geçebildiği biliniyor.
Hangi kap kullanılırsa kullanılsın besin soğuduktan sonra kaplara koymak gerekiyor. Ancak bakteri üremesini engellemek için uzun süre açıkta tutmadan, soğu soğumaz kaplara koymak ve hemen dondurucuya kaldırmak önemli.
Derin dondurucuda 3-4 saat bekletilen püre ve et suları donduktan sonra buzdolabı poşetlerine de konulabilir. Hangi şekilde muhafaza edilirse edilsin sakladığınız kabın üzerine içeriğinin ne olduğunu ve saklama tarihini yazmalısınız. Bunun için dondurucuda ıslanmayan ve bozulmayan etiketler mevcut. Ama en kolay ve ekonomik olanı kırtasiyelerde satılan asetat kalemleri. Bu kalemler ıslak olmayan cam ve plastik yüzeylere kolaylıkla yazabiliyor.
Kaliteli camdan yapılan kavanozlar da dondurucuda kırılmadan ve çatlamadan kalabiliyor. Hazır bebek mamalarının kavanozları da bu amaçla kullanılabilir. Cam kavanozlara besini koyarkan kavanozun üzerinde boşluk brakmak gerekiyor. Dondurduğumuz besinin su içeriği ne kadar fazlaysa kavanozun o kadar az bir kısmını doldurmak gerek. Çünkü kristalleşen ve hacmi artan su kavanozun çatlamasına ve kırılmasına neden olabilir. En iyisi kavanozun içeriği tamamen donmadan kapağını kapatmamak. Dondurucuya kaldırdıktan 3-4 saat sonra kavanozların kapaklarını kapatabilirsiniz.
Derin dondurucuda et ve et suyu içeren besinleri 2, sebze-meyve pürelerini 3 aya kadar saklamak öneriliyor. Eğer meyve - sebzeler yıkanıp kurulandıktan sonra başka bir işlem yapılmadan dondurulacaksa 6 - 8 ay kadar muhafaza edilebilir. Özellikle domatesler için en uygun saklama yöntemlerinden bir budur. Yıkanmış domatesleri yaz aylarında dondurduktan sonra kış boyunca çıkararak yemek ve pürelerde kullanmak mümkün. Bu şekilde dondurucudan çıkarılan domatesler oda sıcaklığında kısa bir süre bekledikten sonra kabukları da kolayca soyulacaktır.
Dondurulmuş bebek mamalarını küçük bir tencerede ısıtarak çözdürebilirsiniz. Oda ısısında bekleterek dondurulmuş besini çözdürmemek gerekir. Kavanozda dondurduysanız en iyi yol kaynar su dolu bir kaba kavanozu oturtarak çözünmesini sağlamak ve sonradan tencerede ısıtmaktır. Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var: Tamamen çözünmüş görünen bir besinin her tarafı eşit ısıda olmayabilir. Bebeğinize vermeden önce iyice karıştırın ve mutlaka ısısını kontrol edin. Dondurulup çözdürülmüş bir besini tekrar ısıtmak bakteri üremesine neden olabileceği için bir defada tüketebileceği porsiyonları çıkarın.
Yaygın olarak bilinmesine tağmen tekrar etmekte fayda var: Dondurulduktan sonra çözülmüş bir besin asla yeniden dondurulmamalıdır.
Kaynaklar
http://learningstore.uwex.edu/assets/pdfs/B1306.pdf
http://nchfp.uga.edu/publications/uga/FreezingPreparedFoods.pdf
http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/t9.pdf
http://www.stepbystep.com/how-to-freeze-ground-beef-for-easy-defrosting-113023/
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/FreezePage.htm
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/how-to-freeze-baby-food.html