Buğday Ruşeyminin Faydaları
top of page

Buğday Ruşeyminin Faydaları


Buğday ruşeymi aslında buğday tohumunun içindeki embriyonun yani yeni bir bitkiyi oluşturacak kısmın adıdır. Tıpkı yumurtanın sarısının civcivin gelişimi için gerekli besinleri içermesi gibi ruşeym de yeni buğday filizinin gelişimi için gerekli besinsel elementleri içerir. İşte bu nedenle ruşeym buğdayın besin değeri en yüksek bölümüdür.

2 çorba kaşığı buğday ruşeymi; 1.5 gram doymamış yağ, 9 gram karbonhidrat, 4 gram protein, 2 gram lif ve 2 gram şeker içeriyor. Önemli bir protein ve lif kaynağı olmasının yanısıra ruşeymde önemli oranda folik asit, demir ve E vitamini bulunuyor. Bu besin içerikleri bebekler için ruşeymin faydaları hakkında bilgi veriyor.

Değeri yeni yeni anlaşılan bu besinin kalp ve damar sağlığını koruduğu, kansere karşı koruyucu olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ile ilgili bilimsel çalışmalar var.

Peki bu faydalı bölüm buğday unundan yapılan ürünlerde bulunuyor mu?

Maalesef hayır. Tam buğday beyaz una dönüştürülürken ruşeym uzaklaştırılıyor. Çünkü ruşeymin içerdiği sağlıklı yağlar unun çabuk bozulmasına yol açıyor, yani raf ömrünü kısaltıyor. Bu nedenle besin değeri yüksek bu bölümü beyaz ekmek ya da makarna ile birlikte alamıyoruz. Bunun için tam buğday unundan üretilmiş ekmek, makarna vb. ürünlerin tüketilmesi öneriliyor.

Ruşeymin besin içeriğinden faydalanmak için tam buğday unu tüketmek dışında da alternatifimiz var. Buğday tohumundan ayrılmış ruşeymi marketlerde kolaylıkla bulabiliriz. Çorbalara, kurabiyelere, keklere ve muhallebilere ruşeym ekleyerek besin değerini ve lezzetini artırabiliriz. Yalnız dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta çabuk bozulabilen bu besini buzdolabında, hatta daha iyisi derin dondurucuda saklayarak kullanacağımız miktarlarda çıkarmaktır.

Yararlanılan Kaynaklar:

  • Fermented Wheat Germ Extract (Avemar) in the Treatment of Cancer and Autoimmune Diseases, Autoimmune Diseases and Treatment: Organ-Specific and Systemic Disorders, Volume 1051 pages 529–542, June 2005

  • Tam Buğday Unu ve Fonksiyonel Özellikleri, Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs 2008, Erzurum

  • http://www.livestrong.com/article/385054-the-benefits-side-effects-of-wheat-germ/

  • http://www.doctoroz.com/article/why-you-need-wheat-germ

En Son Eklenenler
Arşiv
Anahtar Kelimeler
bottom of page